به گزارش ایرنا، محمدجواد ظریف در نشست مشترک گروه 77 و کشورهای عضو جنبش عدم تعهد که به مناسبت پنجاهمین سالگرد تاسیس این گروه برگزار شد، با ابراز خرسندی از رویداد پنجاهمین سالگرد تاسیس گروه 77، گفت: این واقعاً مایه مسرت است که این مراسم را در الجزیره و یک روز بعد از نشست جنبش عدم تعهد (نم) برگزار کنیم که نشاندهنده همکاری عمیق و مستحکم بین کشورهای عضو گروه 77 و جنبش عدم تعهد است؛ کشورهایی که منافع و انگیزههای مشترکی دارند.
وزیر امور خارجه ایران ادامه داد: 77 کشور در حال توسعه از قارههای مختلف و مفتخر به ثروت عظیم تمدنهایشان، آماده برای عبور از محدودیتهای ژئوپلیتیکی نیم قرن قبل، برای تحقق پرطنین دیدگاههای مشترک خود در مورد تغییر نظام بینالملل متحدانه سخن گفتند.
ظریف خاطرنشان کرد: اکنون و بعد از پنجاه سال دلایل محکمتر و مرتبطتری برای وجود این گروه میتوان یافت. بسیاری از چالشهای توسعه بینالمللی هنوز حل نشده و باید به طور کارآمد به آنها پرداخت. کشورهای در حال توسعه همچنان با نابرابریهای ریشهدار و بیعدالتیهای دیرینه در عرصه جهانی دست و پنجه نرم میکنند.
وی افزود: بسیاری از ما البته در سطوح مختلف، هنوز باید به نابرابریها و حل بیعدالتی بپردازیم و فقر را ریشهکن کنیم. ما همچنان با روند غیرقابل قبول تضعیف جنبههای مختلف توسعه در چارچوب برنامههای چندجانبه هستیم. این شرایط با گرایش بیرحمانه بعضی از کشورهای توسعهیافته برای اتخاذ تصمیمهایی همراه شده است که اقتصاد جهانی را خارج از چارچوبهای بینالمللی چندجانبه تحت تأثیر قرار میدهد.
وزیر امور خارجه ایران با بیان اینکه یکی از مهمترین نگرانیها تعهدات به شدت مشروط و ناقض کشورهای توسعهیافته در زمینه توسعه است، تاکید کرد: توسل به روشهای سرکوبگرانه اقتصادی همان اندازه که ناعادلانه، مستبدانه و تبعیضآمیز است به همان اندازه نیز رواج یافته است.
وی اضافه کرد: اکنون یقیناً با چشماندازی چالشبرانگیز و برنامه کاری طولانی روبرو هستیم.
ظریف تاکید کرد: با وجود این هدف، اگر ما هماهنگ و متحدانه عمل کنیم، توسعه بنیادین دست یافتنی است. در سالهای پیشرو علاوه بر نشستهای عادی و برنامههای کاری فراوان، گروه 77 باید با اتفاقات بسیار مهم آتی نیز روبرو شود.
وزیر امور خارجه کشورمان افزود: از میان آنها سال 2015 مقطعی مهم و کلیدی در زمینه برنامه توسعهای جهانی است.
رییس دستگاه دیپلماسی ایران ادامه داد: گروه ما باید فعالانه در روندهای مرتبط و چندسویه برنامههای توسعهای بعد از سال 2015، مذاکرات مربوط با اهداف توسعه پایدار مذاکرات و تغییرات اقلیم حاضر شود. با در نظر گرفتن اهمیت تاریخی این روندها باید برای خود این مسئولیت را قائل شویم که روندهای یاد شده به نتایجی متناسب برای توسعه درازمدت جنوب منجر میشود.
وی گفت: این روندها فرصتهایی برای انتخاب اصلاحات در سیستم جهانی، رفع مهمترین موانع توسعه و اطمینان از حمایت درست از توسعه و توانمندی محیط بینالمللی در این زمینه به ما میدهد.
ظریف افزود: بر اساس اصول مشترک، مسئولیتهای متفاوت باید به کشورهای در حال توسعه ابزار سیاسی کافی را به منظور انعکاس واقعیات متفاوت کشورهای و اولویتهای توسعهای متفاوت بدهد، بدون اینکه موانع جدیدی را پیش روی آنها پدید آورد، بدست آید.
محمد جواد ظریف با اشاره به اینکه ما در سال 2015 باید بتوانیم تدابیر عینی را تدوین کرده و اهداف کوتاه مدت را تعریف کنیم، افزود: تحقق همه این اهداف به توجه هماهنگ و متحد همه کشورهای گروه نیاز دارد.
وی اضافه کرد: این موضوع که گروه 77 غیر از ارتقای موقعیت از تجربیات فراوان، ظرفیت و توانایی گسترده برای مقابله با چالشهای پیش رو بهره منده است، انگیزه فراوانی ایجاد میکند.
وزیر امور خارجه ایران ادامه داد: سخنانم را با تاکید بر این موضوع بار دیگر پایان میبرم که وحدت و هماهنگی در گروه 77 از اهمیت زیادی برخوردار است جمهوری اسلامی ایران کاملاً خود را به اصول و اهداف دیرینه و مورد اطمینان این گروه از زمان آغاز به کار متعهد میداند.